Afleverer du dine flasker til genanvendelse, vil det spare energi

Det sparer energi og jordens råstoffer, når dåser og flasker genanvendes

Et par kroner er din personlige gevinst, når du afleverer en flaske eller dåse og får panten retur. Men udbyttet ved at genanvende er meget mere værd.

For verden har ikke uanede mængder råstoffer. Råolie til at fremstille plastikflasker blev fx dannet i havbunden for mellem 10 og 60 millioner år siden og kan ikke bare fornyes. Og generelt bruger verdens befolkning hvert år 1½ gange så mange ressourcer, som kloden selv kan producere.

Når man smelter tomme flasker og dåser og fremstiller nye emballager af materialerne, undgår man at bruge jordens råstoffer. Kravene til fødevareemballager er så høje, at flasker og dåser udelukkende må produceres af aluminium, plastik og glas,  der tidligere kun har været brugt til det formål. Man kan derfor godt fremstille cykelstel, fleecetøj og vinduer af tomme flasker og dåser, men man kan aldrig gå den anden vej.

143.950 tons CO2 sparet i 2018 gennem pantsystemet.

Så meget CO2 sparede pantsystemet klimaet for sidste år

I 2018 sparede pantsystemet klimaet for 143.950 tons CO2, eller hvad der svarer til to mio. køleskabes elforbrug i et år.

10 afleverede dåser bliver næsten til 10 nye

Genanvender man tomme dåser kræver det 95% mindre energi, og det medfører mindre CO2-udslip.

Eller omvendt kan det siges, at der kun bruges 5% energi, når man smelter en brugt dåse om til en ny i forhold til at lave en dåse af nye råstoffer.

Når du afleverer 10 dåser til genanvendelse, vil det derfor næsten være muligt at producere 10 helt nye dåser ud af materialet.

 

God genanvendelse sparer nye, jomfruelige råstoffer

Fødevareemballager skal leve op til en meget høj kvalitet. Indholdet må ikke smage grimt eller blive forurenet af kemikalier fra materialerne. Derfor er de ofte fremstillet af helt nye råstoffer fra jorden. Men sådan behøver det ikke at være. Hvis emballager indsamles særskilt og ikke blandes med andet affald, kan de blive til nye. Sådan er det med pantdåser og flasker i Danmark. De cirkuleres i deres helt eget kredsløb fra brugt til ny.

God genanvendelse sparer nye, jomfruelige råstoffer mere end én gang, og gevinsten er større end blot vægten af flasker og dåser. Energiforbruget er også markant mindre, når man genanvender frem for at udvinde råstoffer til helt nye dåser og flasker:

– Man skal bruge 4 kg af jordarten bauxit at fremstille 1 kg aluminium

– Man skal bruge 2 kg olie til at fremstille 1 kg plast

– Man skal bruge 1,2 kg flodsand til 1 kg glas

Du er med til at indløse klimagevinst, når du afleverer dine dåser og flasker

Når materialernes høje kvalitet bevares, er genanvendelsen derfor som et gevinstlod, hvor der er gevinst på hver gang, og som i princippet kan indløses et uendeligt antal gange.

Dansk Retursystem ved præcist, hvad vi modtager, håndterer og sælger. Derfor kan materialerne bruges til drikke- og fødevareemballager igen.

Det er vigtigt for den cirkulære økonomi i Dansk Retursystem, at flasker og dåser så vidt muligt genanvendes til lige præcis nye flasker og dåser. For cirkulær økonomi handler også om at bevare materialernes kvalitet, så de kan genanvendes i den samme kategori igen og igen.