En tom dåse og flaske kan blive til næsten en ny, når materialernes kvalitet bliver bevaret i et lukket kredsløb, closed loop, som pantsystemet.

Det er med stor sandsynlighed brugt glas, plastik og aluminium, du drikker af, når du åbner en vandflaske eller sodavandsdåse. For man kan genanvende emballager igen og igen, fordi det danske pantsystem er et lukket kredsløb. Princippet kaldes closed loop og betyder, at tomme dåser og flasker ikke bliver blandet med andre  ting i fx flaskeautomaten i supermarkedet eller pant­stationen.

Så bliver materialerne ved med at have en kvalitet, der er god nok til at kunne bruges til fødevarer. Der er nemlig skrappe sundhedskrav til det aluminium, plastik og glas, vi drikker af. Derfor må aluminium fra dåser kun bruges til nye sodavandsdåser, hvis de ikke har været blandet med andre ting af aluminium som fx tomme dåser til maling. Ligesom glasflasker kun kan blive til nye sodavandsflasker, hvis de ikke er mikset med glas fra fx lyspærer.

Når vi sender aluminium, plastik og glas fra dåser og flasker til forarbejdning, sker det udelukkende til anlæg og virksomheder, der er godkendt til at fremstille emballager til fødevarer. Vi fører løbende kontrol med, at kravet bliver overholdt.

Det giver genanvendelse i superligaen. Hos Dansk Retursystem bliver en tom dåse og flaske næsten til en ny dåse og flaske. Kun meget lidt materiale går tabt i processen.

Emballagens livscyklus - genanvendelse