Børnene er fremtidens pantere

I Danmark har vi kultur for at sende vores flasker og dåser retur, og det er en vigtig kultur og del af vores daglige adfærd, som gør en forskel for vores klima. Hvad det betyder, og hvorfor det er vigtigt, vil vi gerne dele med børnene og de unge. For det handler jo også om deres fremtid. Vores mål er derfor at være i kontakt og dialog med 50.000 børn og lærere i 2018.

I første halvdel af året har vi allerede nået vores mål og endda lidt til – ca. 61.200 børn og lærere har vi været i kontakt eller dialog med enten via events, vores skolemateriale og online spil; gennem besøg eller hjælp til opgaver.

Tusindvis tog turen gennem vores Learning Lab på Roskilde Dyrskue.

Roskilde Dyrskue er mere end dyr – for igen i år var Dansk Retursystem taget på dyrskue for at fortælle om, hvad det betyder for miljø og klima, når vi genanvender tomme dåser og flasker. I år havde miljøvirksomheden sendt maskotten Petra Plast afsted med den mobile udstilling Learning Lab. Der gik omkring 18.000 mennesker gennem udstillingen på Roskilde Dyrskue og som alle fik fortalt pantsystemets klimahistorie.

Learning Lab er et interaktivt læringsrum bygget op i en 40 fods container på hjul og med solceller. Learning Lab er udviklet for på en enkel måde at give et indblik i, hvad der sker med flasker og dåser, når vi afleverer dem i flaskeautomaten eller på pantstationen.

”Det er virkelig dejligt, at så mange børn har lyst til at prøve turen som flaske eller dåse. Generelt har vi en oplevelse af, at mange børn er interesseret i at vide noget mere om miljøet, og vi kan mærke, at de har klima højt på dagsordenen. Og så synes de fleste også, at det er sjovt, når det bliver konkret og kan se, hvad der sker med emballagerne, når de afleveres i returautomaten,” siger Hanne Luke, kommunikationsdirektør.

Planerne for resten af året er blandt andet, at Learning Lab skal på besøg på mere end 30 forskellige skoler fordelt i Danmark i forbindelse med miljø og klimatemauger samt andre relevante skoleevents. I november og december skal den mobile udstilling på juleturné, hvor vi i samarbejde med Koncept Århus i 36 byer laver events for børn baseret på sjove aktiviteter, der tager udgangspunkt i FN’s verdensmål.

Et andet kommende børneevent i efteråret 2018, er konkurrencen ”Årets panthelte”, hvor vi forventer, at mere end 1000 børn deltager i forløbet. Børnene skal i løbet af fire uger lære om klima og genanvendelse og samle tomme flasker og dåser. Den klasse, som samler flest tomme dåser og flasker, vinder titlen som ”Årets Panthelte”.

Elever og studerende

Andre måder, vi når skolerne på, er gennem vores gratis skolemateriale, der giver en solid faglig indsigt i genanvendelse og klima med udgangspunkt pantsystemet. Materialet dækker en gratis fagbog ‘Tom Dåse og hans genan-venner’, vores online børneunivers Dåserydderen og til de lidt større børn Mission Possible.

I første halvår af 2018 har vi sendt 2459 Tom dåse bøger ud til skolebørn. Og vi har haft mere end 40.000 unikke sidevisninger på skolesitet, der indeholder onlinespil, aktiviteter, quiz, fagbog og lærerguide.

Vi får løbende henvendelser fra elever og studerende, som ønsker hjælp i form af sparring om bl.a. pantsystemet, genanvendelse og cirkulær økonomi. Vi har også haft mere end 130 børn på rundvisning på vores fabrik i Hedehusene.