1 tom dåse og flaske kan blive til næsten 1 ny, når den kører rundt i et lukket system, der bevarer høj kvalitet i materialerne

Det er med stor sandsynlighed brugt glas, plastik og aluminium, du drikker af, når du åbner en vandflaske eller øldåse. For man kan genanvende emballager igen og igen.

Det danske pantsystem bygger på princippet om et lukket kredsløb. Dåser og flasker bliver afleveret på særlige steder, der kun tager imod emballager til drikkevarer fx flaskeautomaten i supermarkedet eller pant­stationen.

Fordelen er, at materialerne kan blive ved med at have en kvalitet, der er god nok til at kunne bruges igen til fødevarer. Der er nemlig skrappe sundhedskrav til det aluminium, plastik og glas, vi må drikke af.

Derfor må aluminium fra øldåser kun bruges til nye øldåser, hvis de ikke har været blandet med andre ting af aluminium fx tomme malingsdåser. Ligesom glasflasker kun kan blive til nye sodavandsflasker, hvis de ikke er mikset med glas fra fx lyspærer.

Når vi sender aluminium, plastik og glas fra dåser og flasker til forarbejdning, sker det udelukkende til anlæg og virksomheder, der er godkendt til at fremstille emballager til fødevarer. Vi fører løbende kontrol med, at kravet bliver overholdt.

Det giver genanvendelse i superligaen. Hos Dansk Retursystem bliver 1 tom dåse og flaske næsten til 1 ny dåse og flaske. Kun meget lidt materiale går tabt i processen.

Emballagens_livscyklus_DK