Aluminium, plastik og glas kan blive til gryder, fleecetrøjer og vinduer, hvis dåser og flasker ikke bruges til at producere nye emballager

Genanvendelse er godt, affald er skidt. Den simple logik har mange lært. Men nogle former for genanvendelse er bedre end andre.

På førstepladsen er den slags genanvendelse, som det danske pantsystem står for. Det er 1 til 1. Hver tom dåse eller flaske bliver til næsten en ny dåse eller flaske, fordi materialerne har en høj kvalitet. Det kræver, at aluminium, glas og plastik fra flasker og dåser ikke bliver blandet med aluminium, glas og plastik fra andre ting. Så er det nemlig stadig godt nok til fødevarer. Den slags genanvendelse kan i princippet foregå for evigt.

Det næstbedste er, når dåser og flasker bliver brugt til andre fødevare­emballager. Der er fx aluminium i metalforme til leverpostej eller plastik i tomatbakker. Det er også godt, men i Danmark indsamler man ikke emballagerne, så genanvendelsen sker kun én gang. Derefter bliver bakkerne smidt ud og bliver til affald.

hierakiet

På tredjepladsen er genanvendelse, hvor kvaliteten af materialet ikke må bruges til fødevarer. Det kan i stedet blive til andre ting som fx plastik i en havestol eller fleecetrøje, aluminium i et cykelstel eller en gryde og glas til vinduer eller lyspærer.

På sidstepladsen genanvender man materialer, der er blandet sammen med andre ingredienser, og kvaliteten er så dårlig, at man kun kan fremstille ganske få produkter. Der er fx aluminium i asfalt, plastik i gulvtæpper og glas i isoleringsskum.

Dåser og flasker kan indgå i alle fire slags genanvendelse, men vejen er ensrettet. For en øldåse kan blive til en ny øldåse, men til gengæld kan et cykelstel aldrig genopstå som øldåse. I stedet må man udvinde nye råstoffer og starte forfra, hvilket belaster miljøet og klimaet.