top_90 af 100 retur

En høj returprocent er ambitionen med Dansk Retursystems arbejde

Danskerne er ret gode til at aflevere deres tomme dåser og flasker. 9 ud af 10 procent kommer retur i pantsystemet, så aluminium, plastik og glas kan smeltes om til nye emballager. Men vi har ambitioner om mere.

I den bedste af alle verdener ville samtlige solgte flasker og dåser med pantmærke blive afleveret og give en returprocent på 100. Det er dog næppe muligt, fordi man fx tager dåseøl og vandflasker med på ferie i udlandet og efterlader dem der.

Men det viser sig, at returprocenten kan stige, når alle gør en ekstra indsats. Der bliver hvert år solgt flere og flere engangsemballager, og alligevel var det indtil for nylig muligt at fastholde, at 89 procent kom retur. I 2015 lykkedes det endda for første gang at øge returprocenten til 90. Den ene ekstra procent lyder ikke af meget, men det er mere end 12 millioner flere flasker og dåser, som nu kan genanvendes.

Der er dog ca. 10 procent dåser og flasker, som ikke dukker op igen på Dansk Retursystems fabrikker. Det kan fx være, fordi de havner i skraldespanden. Derfor udvikler vi hele tiden nye måder, som gør det lettere for forbrugere og butikker at aflevere tomme dåser og flasker.

Det er bl.a. de nye pantstationer, hvor man kan aflevere op til 90 flasker og dåser på én gang i samme sæk. Eller en pantholder til offentlige skraldespande i Københavns Kommune, som Dansk Retursystem har hjulpet med at udvikle. Her kan man stille sin tomme dåse eller flaske og give sin pant videre til andre, der vil aflevere flasken eller dåsen.