Bliv klogere på, hvor du kan komme af med dine tomme emballager

Hvor kan jeg aflevere dåser og flasker?

Knap 3000 butikker i hele landet har en flaskeautomat, hvor du kan aflevere alle dåser og flasker med pantmærke. Flasker uden pantmærke, som også er en del af pantsystemet, kan du aflevere alle de steder, hvor de sælger flasker med samme form.

Butikker uden flaskeautomat skal tage imod pantbelagte dåser og flasker af samme materiale, som de sælger. Uanset hvilket mærke det er. Så hvis de sælger dåser, skal de også tage imod dåser. Hvis de sælger plastikflasker, skal de tage imod plastikflasker. Og det samme gælder glasflasker.

12 byer har en pantstation, hvor du på én gang kan aflevere en sæk med op til 100 emballager. Pantstationerne ligger i Aalborg, Randers, Lystrup, Horsens, Herning, Esbjerg, Odense, Kalundborg, Slagelse, Helsingør, Høje Taastrup og Køge.

I restauranter, caféer, kantiner, hoteller og lign. drikker man typisk den flaske eller dåser, man har købt, på stedet. De har ikke pligt til at tage imod andre flasker eller dåser.

Hvad er en flaskeautomat?

En flaskeautomat er en maskine, som sluger tomme dåser og flasker og scanner pantmærke, stregkode og form. Så ved automaten, hvor mange penge du skal have tilbage i pant. Flaskeautomaten skubber emballagerne ned i beholdere, som Dansk Retursystem henter. Så bliver dåser og flasker genanvendt, smeltet om og lavet til nye dåser og flasker.

Hvad er en pantstation?

En pantstation er en bygning, der kun har det formål at tage imod tomme dåser og flasker, så de kan blive genanvendt, smeltet om og lavet til nye dåser og flasker. Det smarte er, at du kan aflevere op til 90 emballager på én gang i en særlig pantsæk fra Dansk Retursystem og få pengene ind på din konto. Det tager under 1 minut, og du slipper for at få fedtede fingre.