Få svar på hvilke dåser og flasker du kan få pant for og sende videre til genanvendelse

Hvilke dåser og flasker får jeg pant for?

Du får udbetalt pant på tomme flasker og dåser, når de har dansk pantmærke, og flaske­automaten kan aflæse både stregkode, pantmærke og emballagens form. Hvis du afleverer flasker og dåser manuelt, skal stregkode, pantmærke og form være synligt.

Du får også pant på flasker, som bryggerierne genbruger og fylder igen. Det er fx den klassiske grønne ølflaske. Det kaldes genpåfyldeligt emballage og har ikke pantmærke. Tjek derfor din bon for at se, om du betalte pant, da du købte flasken.

Hvad gør du med ødelagte emballager?

Hvis flasken eller dåsen er bulet eller skrammet, kan du forsøge at aflevere dem i en butik, der manuelt modtager emballager. Det kræver, at butikken sælger flasker eller dåser af samme materiale, uanset hvilket mærke de er.

Du får kun pant, hvis personalet kan se eller flaske­automaten kan aflæse både stregkode, pantmærke og emballagens form.

Du kan altid lægge ødelagte emballager i den særlige pantsæk fra Dansk Retursystem og aflevere dem på pantstationen. Så bliver de genanvendt til gavn for miljøet, selvom du ikke få udbetalt pant.

Hvad gør jeg med store dåser og flasker?

Der findes store dåser og flasker op til 20 liter, som også har pantmærke men ikke kan komme ind i flaske­automaten. Dem skal du aflevere i butikken, hvor de er købt og få udbetalt din pant.

Hvad gør jeg med kasser til øl og sodavand?

Du får pant for øl- og sodavandskasser for at gøre det attraktivt for dig at aflevere dem. Bryggerierne bruger dem igen, så de skal afleveres i en butik, der sælger flasker af netop det mærke. Butikkerne har ret til at afvise kasser fra andre leverandører.

Hvad gør jeg med dåser købt i udlandet?

Du får ikke pant for dåser købt i udlandet. Men de kan med fordel afleveres på pant­stationen og i nogle flaskeautomater. Butikken bestemmer selv, om de vil tage imod udenlandske dåser. På pantstationen kan du altid aflevere dem. Så bliver dåsens aluminium brugt til at lave nye dåser, og det er godt for miljøet.

Skal der være skruelåg på flaskerne?

Du får pant for din plastflaske uanset, om der er låg på eller ej. Men det er en god idé at lade låget sidde på flasken, for så bliver det genanvendt sammen med flasken.